Cesta k vlastnímu bydlení


Stále více mladých lidí tíhne k názoru, že za socialismu bylo všechno lepší. Jejich prarodiče totiž vypráví o tom, jak koupili byt nebo dům v podstatě za pár korun. I tehdy byly sice nemovitosti drahé, ale stále byly dostupnější, než jsou teď. Abyste si mohli koupit dovolit třípokojový byt v Praze, který byl postaveny právě za socialismu, museli byste mít k dispozici průměrně 10 000 000 Kč, což je zhruba 20ročních mezd. Docela děsivá představa, že? Ceny nemovitostí rostou každým rokem také z toho důvodu, že bohatí lidé skupují byty, pozemky i domy. Mnohé z nich dokonce nepronajímají, a tak tyto nemovitosti zcela zejí prázdnotu.

projekt domu

To samozřejmě zvětšuje poptávku po dostupných nemovitostech, a tak dochází k nárůstu cen. Lidé bohužel někde bydlet musí, a tak jim nezbývá nic jiného než akceptovat stále vyšší ceny. Dovolit si koupit vlastní nemovitost může naprostá většina lidí jen prostřednictvím hypotéky. Vzhledem k tomu že hypotéku potřebuje stále více lidí, docházelo k situaci, kdy je banky dávaly v podstatě každému, kdo si o ni požádal. Jenže banky dávaly hypotéky i lidem kteří neměli potřebné příjmy, takže se často stávalo že nemovitosti končily v exekuci a banky kvůli tomu přicházely o peníze.

peníze bydlení

I to je jeden z důvodů proč Česká národní banka doporučila ostatním bankám, aby zpřísnily pravidla pro získání hypotéky. Tak se také stalo. Během pandemie koronaviru došlo ke zpřísnění podmínek, za kterých může hypoteční úvěr získat. Banky vyžadují nejen dostatečný příjem, ale také naprostou bezdlužnost. Zároveň je potřeba mít naspořených 10 až 20 % z hodnoty hypotéky, případně je možné tuto povinnost splnit i tím že budete vlastnit stavební pozemek nebo třeba dům k rekonstrukci. Kvůli tomu že banky omezily schvalování hypoték část lidí hledá peníze jinde. Jednou z možností je nebankovní hypotéka, kterou lze získat snáz než hypotéku u banky.