Proč jsou revize elektrokotle důležité


O tom, že chceme mít doma v zimě teplo, není sporu. To je ostatně také důvod, proč máme v každé domácnosti tepelné zařízení, nejčastěji ústřední topení, ale i jiné. Jejich napájení může být různé, ať už půjde o dřevo, uhlí, plyn či v poslední době stále populárnější elektřinu. Je samozřejmě jasné, že potřebujeme, aby vše fungovalo spolehlivě.

To platí zejména pro elektrické kotle, které jsou zdaleka nejnáchylnější k poškození. Je to proto, že právě tento typ je plný malých, křehkých součástek. A všichni víme, že ty zvláště v moderní době, nemají zrovna dlouhou životnost. Je tedy jasné, že revize elektrokotle jsou v podstatě nezbytné. Proto jsou také dané zákonem. Bohužel, ani zde není situace tak jednoduchá.

radiátor topení

V první řadě je pravdou, že se dodržování tohoto nařízení příliš nedodržuje. Není to ani tak proto, že by lidé o onom zákonu nevěděli, nýbrž proto, že jeho dodržování není kontrolováno. Jistě, v poslední době se to mění, neboť s novým nařízením ohledně výměny https://cs.wikipedia.org/wiki/Iontov%25C3%25A1_v%25C3%25BDm%25C4%259Bna kotlů za ekologičtější chodí kontroly častěji, avšak rozhodně ne dostatečně často na to, aby to mělo nějaký vliv.

nastavení teploty topení

Co by se ale mohlo stát, když je zanedbáme? Ve skutečnosti poměrně dost. Tím nejmenším je to, že budeme v zimě mrznout. Vzhledem k výše zmíněné složitosti kotle totiž prakticky jakákoliv oprava trvá dlouho a musí být provedena odborníkem. Do té doby si pak budeme muset poradit jinak, což není především z bezpečnostních důvodů nijak jednoduché.

Ovšem obvykle bývají následky daleko horší. Velmi často může elektrický zkrat způsobit požár, jak ostatně dokazují záznamy hasičů. Navíc oheň zapálený elektrickou jiskrou má alespoň zpočátku skutečně vysokou teplotu, což znamená, že se bude rychle šířit a způsobí velké škody. Proto bychom měli dávat pozor, abychom tyto revize nechávali provádět včas, a to certifikovaným odborníkem. Jen tak budeme mít jistotu, že vše je opravdu v pořádku.